Ovoce sušené teplem máme rádi, ale takto upravené ovoce ztrácí mnoho živin. Mnohem lepším způsobem je sušení ovoce mazem. V čem všem je to lepší?

Jaké výhody má ovoce sušené mrazem – uchovávejte potraviny chytře

Ovoce se sušením uchovává již hodně dlouho, způsob sušení mrazem se ale začíná využívat stále častěji, než běžné sušení za pomocí tepla. Sušení mrazem je totiž mnohem lepší, i když samotný proces je o poznání složitější, takto upravené ovoce se ale stává trvanlivým a přitom si zachovává všechny důležité živiny a vitamíny. Tímto způsobem je možné usušit téměř všechny druhy ovoce, ovoce se pak stává velmi lehkým a křehkým. A je neodolatelně dobré.

pexels-photo-3872425

Lyofilizované ovoce

Mrazem sušené ovoce https://www.nakliceno.cz/susene-ovoce-a-zelenina-lyofilizovane–susene-mrazem-/ si uchová nejen svou chuť, ale především v něm zůstanou všechny cenné látky, vitamíny a živiny. Kromě toho takto upravené ovoce křupe, což je skvělé, protože člověk při jeho mlsání má stejný pocit, jakoby chroupal brambůrky, které jsou nejčastější pochoutkou, po které saháme při sledování televize.

pexels-photo-3363098

Sušení mrazem se jinak říká lyofilizace. Proces probíhá tak, že se voda, která je přirozenou součástí ovoce se neodpařuje teplem, ale je vystavena extrémnímu mrazu. Díky nízkému tlaku se pak led mění na páru. Mrazem se v podstatě dají sušit všechny druhy potravin, jednu podmínku to ale má. Tyto potraviny musejí přirozeně obsahovat vodu. Běžně se tak mrazem už nesuší pouze ovoce, ale i ostatní potraviny, které si tak uchovávají všechny své živiny jako v čerstvém stavu. Přístroj, který se na lyofilizaci využívá je ale finančně poměrně dost nákladný a celý proces sušení mrazem je složitý a probíhá v několika fázích. Ve výsledku to ale rozhodně stojí za to. Takto upravené potraviny skutečně dlouho vydrží.

Lehounké, křehké a malé

Pokud si vyrazíte do obchodu pro ovoce sušené mrazem, budete se asi divit nad jeho cenou. Za kilo takto upraveného ovoce si sice připlatíte, ale nezapomeňte, že ovoce je mnohem lehčí, než ovoce v čerstvém stavu. Ve skutečnosti tak do sebe dostane potřebnou dávku vitamínů a najíte se tak akorát. Hrstka ovoce sušeného mrazem je například lehoučká asi jako list papíru.

Když takové ovoce jednou ochutnáte, zamilujete si ho.